Thoma Gaqi

Thoma Gaqi

Născut în 1948, Thoma Gaqi este unul dintre cei mai influenți compozitori albanezi.

Și-a început studiile de vioară și teorie muzicală la Korça, apoi a continuat la liceul de artă Jordan Misja din Tirana. A studiat compoziția cu Çesc Zadeja la Conservatorul din Tirana (1966–1972), unde ulterior a intrat la facultate ca profesor de armonie în 1972. Apoi a fost director artistic al Teatrului de Operă și Balet din Tirana din 1979 până în 1983, s-a întors la Academia de Arte (fostul Conservator Tirana) ca profesor de armonie și compoziție, devenind șef al departamentului de compoziție în anul 1988.
În 1992 s-a mutat la Korça pentru a deveni director al școlii de muzică Tefta Tashko Koço.
S-a întors la Academia de Arte din Tirana pentru a preda compoziție în anul 1996.

Thoma Gaqi a compus numeroase opere instrumentale și simfonice, pentru care a primit diverse premii de-a lungul carierei sale. Printre lucrările lui Gaqi se numără unele dintre cele mai populare compoziții albaneze din secolul trecut, dintre care multe au fost interpretate în străinătate, inclusiv în SUA, Canada, Franța, Grecia, Turcia, Elveția, România, Italia, Macedonia de Nord, Rusia, Germania, Marea Britanie etc.
În anul 1984 a fost recunoscut Artist Emerit al Albaniei. În anul 2018, Universitatea de Arte din Tirana i-a acordat titlul de Profesor Emerit, pentru contribuțiile sale remarcabile din timpul carierei sale didactice.