Expoziția Clădiri de patrimoniu realizate de arhitect Victor Ștephănescu, deschisă la Constanța, la Muzeul de Artă

Ordinul Arhitecților din România – filiala Dobrogea vă invită să vizitați o expoziție de fotografie, cu o valoare sentimentală deosebită. Pe simezele Muzeului de Artă sunt prezente câteva dintre cele mai cunoscute edificii constănțene, în imagini de epocă. Autorul lor este un celebru arhitect român, unul dintre cei mai mari arhitecți care au profesat în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Victor Ștephănescu a fost arhitect-șef al capitalei, adept al stilului neoromânesc, promotor al modernismului; a proiectat o serie de edificii în București și în diferite orașe din România. Printre cele mai cunoscute realizări ale sale sunt: Palatul Artelor din București (1905), Muzeul Național de Geologie din București (1906), Palatul Cercului Militar Național din București – împreună cu Dimitrie Maimarolu (1911 – 1923), Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia (1921 – 1922).
La Constanța a fost invitat să construiască un lăcaș de cult musulman, clădire care a devenit cunoscuta Moschee Carol I. Ulterior, a fost cooptat și pentru extinderea cu noi funcțiuni a Cazinoului din Constanța, ce fusese realizat de arhitectul Daniel Renard. Victor Ștephănescu proiectează noi spații la subsol, parter și etaj.
În Constanța, numele său se leagă și de alte monumente istorice, precum Palatul Comunal, Cazinoul din Mamaia, Casa Pariano, Casa Cănănău, Casa Ecsarhu, Casa Damadian, Vila Luceafărul, Sediul Pompierilor Port, Bursa Nouă Port, Cuibul Reginei, Vila Pretorian, Uzina Electrică Balcic, Conacul Rădulescu Moșneni și altele.
Expoziția este finanțată din timbrul de arhitectură și cuprinde 40 de panouri cu fotografii și planuri.
Invitați la emisiunea „Stil de viață”, dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă și arh. Radu Cornescu au încercat să contureze radiofonic portretul unui creator român aproape uitat.

Sursa: Radio Constanța, 16 septembrie 2014